Door de uitgestrekte gebieden van centraal Azië


 

Deze reis gaat door drie onbekende landen in Centraal Azie. En ieder van deze landen is anders.

Letterlijk hoogtepunt van deze reis is de Pamir Highway in Tadzjikistan.

We beginnen de reis in de tweede stad van Kirgizie Osh.

Het grootste deel van dit land is prachtig berglandschap.

Toerisme is hier nog weinig. We overnachten in een klein guesthouse, in een Yurtkamp of bij mensen thuis.

Na Osh steken we de grens over naar Oezbekistan. Dit is een overwegend vlak land, maar heeft prachtige oude zijderoute steden.

Vanuit Samarkand bezoek je het grote Registan.

Tadzjikistan is voornamelijk hooggebergte.

Hier rijden we de Pamir highway, dit is ver boven de boomsgrens.

Het landschap is hier kaal en ruig en overnachtingsmogelijkheden zijn basic.

Deze weg loopt langs de grens met Afghanistan door een van de ruigste en meest afgelegen gebieden op aarde.

Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan Pamir Highway

16 Dagen


Type reis: Avontuurlijk (  dagdelen onverhard )

Reistijd maanden: Juni, September

Rijdagen: 11

Rustdagen tijdens de tour: 2

Groepsgrootte: 6 – 12 personen

Reissom Rijder:  € 4.295,-

Reissom Duo:  € 3.695,-

Neem een optie

Reis informatie:


Vertrek datum:
Datum terug:
Aantal dagen:
Aantal opties:
1 Juni 2024
16 Juni 2024
16
AL INSCHRIJVINGEN
7 September 2024
22 September 2024
16
AL INSCHRIJVINGEN
31 Mei 2025
15 Juni 2025
16
OPEN
13 September 2025
28 September 2025
16
OPEN
DAGVANNAARLANDKM
1ThuisVertrek
2AankomstOshKirgistan
3OshTashkentUsbekistan400
4TashkentSamarkandUsbekistan315
5SamarkandVerblijfUsbekistan
6SamarkandSeven LakesTadzjikistan130
7Seven LakesDushanbeTadzjikistan235
8DushanbeVerblijfTadzjikistan
9DushanbeKalaikhumTadzjikistan295
10KalaikhumKhorogTadzjikistan240
11KhorogLangarTadzjikistan230
12LangarMurgabTadzjikistan260
13MurgabDagtocht grens ChinaTadzjikistan220
14MurgabSary TashKirgistan240
15Sary TashOshKirgistan245
16OshVertrekTOTAAL2.810
Hoogte punten van de reis:

 • Fergana vallei
 • Samarkand zijderoute nederzettingen
 • Seven Lakes
 • Anzob tunnel ( poort naar de hel )
 • Plaats Dushanbe
 • Kulyab route
 • Skalinsky berg 5.700 meter
 • Shavash berg 5.300 meter
 • Gharm Chasma warmwater bronnen
 • Pamir gebergte
 • Khargush pas 4.344 meter
 • Bergreus Muztagh Ata
 • Grens met China
 • Akbaytal pas 4.655 meter
 • Karakul meer

Zwaarte van de reis

De combinatie van drie factoren kan deze reis behoorlijk zwaar maken. Ten eerste zijn er de onverharde wegen in het hooggebergte van Tadzjikistan. En ten tweede zal de hoogte deze reis voor veel deelnemers zwaar maken. Zonder uitzondering zal iedereen ongemak van de hoogte ervaren. Voor sommigen zal het bij kortademigheid en vage klachten blijven, anderen zullen meer vervelende symptomen als hoofdpijn en misselijkheid krijgen. Dit zijn allemaal normale reacties van het lichaam en de meeste symptomen zullen na een aantal dagen vanzelf verdwijnen. Dit proces heet acclimatisatie en in het handboek vind je uitgebreide informatie hierover. Om dit proces zo vloeiend mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om langzaam te stijgen. Hier hebben we in ons schema rekening mee gehouden.

Off road en afstanden

Ongeveer de helft van de route rijden we over onverharde wegen. Dit zijn meestal goed aangereden gravelwegen maar door de gevolgen van de regenperiode kunnen deze behoorlijk zwaar begaanbaar zijn. Het blijft natuurlijk ook altijd zeer goed oppassen in de scherpe bochten. De hoge passen in dit gebied zijn alleen in de zomermaanden geopend, in de overige jaargetijden ligt er teveel sneeuw. Dit betekent ook dat in de zomerperiode veel sneeuw smelt en over de wegen stroomt. Dit kan een onschuldig stroompje zijn maar ook een flinke landverschuiving veroorzaken. Houd er dus rekening mee dat in zulke gevallen naar een oplossing gezocht moet worden. Dit kan een korte omweg zijn maar ook toch met de motor door het riviertje rijden. Flexibiliteit is dus een belangrijke eigenschap om op deze reis voldoende mee te nemen.

Overnachtingen

Deze reis gaat door zeer afgelegen delen van Tadzjikistan. Hier zijn geen hotels. We zullen dus regelmatig bij mensen thuis in zogenaamde ‘homestays’ verblijven. Dit zijn vanzelfsprekend redelijk eenvoudige onderkomens maar brengen je wel in direct contact met de lokale bevolking.

Klimaat

Eigenlijk rijden we door twee verschillende klimaatzones. In het relatieve laagland van Kirgistan is het droog en warm. Anders is het in het hooggebergte van Tadzjikistan. Door de hoogte schommelt de temperatuur hier wel extreem. Overdag is het zeer warm maar na zonsondergang zal het zeer snel afkoelen en vrij koud worden.

Kleding

Verplicht zijn een helm warme motorjas met bescherming handschoenen een goede stevige motorbroek met bescherming en stevige hoge (berg) schoenen. Vanwege de grote temperatuurverschillen kan het handig zijn een motorjas met uitneembare voering te dragen. Op koudere delen in de bergen kun je ook indien nodig extra kleding onder je jas dragen. Omdat je erg warme, maar ook koude dagen meemaakt kun je het best zowel zomerhandschoenen als winterhandschoenen meenemen. Verder is een goede zonnebril nuttig en een helm met vizier die beschermt tegen het stof. Als je motorkleding niet waterdicht dan is het aan te raden een apart regenpak mee te nemen.

Zakgeld en geldzaken

Bij de grens Kirgizie-Tadjikistan kun je geen geld wisselen. In Osh moet je een minimum aan geld wisselen in Kirgiez Som (waarvan je niet veel nodig hebt, nl voor 3 dagen) en een minimum aan Tajieks Somini (voor 1 dag). In Dushanbe heb je het beste tarief en kan je maximaal geld wisselen. Veel souvenirs vallen er nergens te kopen.

Veiligheid

Langs de grensrivier met Afghanistan kunnen landmijnen liggen. Gedurende de 4 dagen dat we langs de rivier en dus langs de grens met Afghanistan rijden, is het verleidelijk doch onverstandig om naast de weg (off road) te rijden of te gaan pootje baden of picknicken aan de rivier.

Visum

Een Visum is nodig sinds kort niet meer nodig voor Kirgistan. Voor Tadzjikistan kun je een visum online aanvragen. Je kunt de aanvraag ook door ons laten verzorgen. Hierover krijg je na inschrijving meer informatie.

Internationaal rijbewijs

Voor deze motorreis heeft u een internationaal rijbewijs nodig die u in uw eigen land vooraf regelt bij de ANWB.

In de prijs is het volgende inbegrepen:

 • Vliegticket Amsterdam –
 • Inclusief luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen
 • Alle hotel of homestay overnachtingen met ontbijt

 • Huur Yamaha XT 600 of gelijkwaardig

 • Volgauto met lokale chauffeur

 • Meereizende monteur in volgauto

 • Nederlandse reisbegeleiding op de motor

 • WA verzekering motor

 • Uitgebreid reishandboek

Wat niet in de prijs is inbegrepen:

 • Benzine

 • Overige maaltijden en drankjes

 • Persoonlijke uitgaven

 • Internationaal rijbewijs bij de ANWB verkrijgbaar 

 • Reis en annuleringsverzekering

 • Visumkosten Kirgizië ( bij de grens gratis )

 • Visumkosten Tadzjikistan ( online )
 • Indicatie zakgeld € 450,-

Extra service die we u kunnen bieden:

 • 1 persoonskamer € 390,-

Recensies over de reis


Wat deelnemers ons schreven:

Per 2020 is de route aangepast en gaat door drie landen.

"De groep heeft enorm genoten. De ritten waren goed uitgewerkt. Hoogtepunten van deze reis waren de unieke wisselende landschappen, warme mensen, de zeer mooie ligging van de overnachting in 7 lakes (in Kirgizië) en in Tadjikistan de kuddes die voor de winter aan het binnenkomen waren. Warme bevolking ook al is rechtstreeks contact moeilijk aangezien we geen gemeenschappelijke taal vonden ( Russisch is hun tweede taal - kennis engels weinig voorkomend). Het was een uitdagende reis qua parcours doch wel haalbaar - dus prima. Motoren waren erg goed en betrouwbaar alhoewel de mecanic/driver iets meer aan preventief onderhoud zou moeten doen, bijvoorbeeld de stoffilters eerder reinigen.

Bernard de CanniereSeptember 2017

"Het contact met kantoor was prima, vooraf zijn we naar een dia avond geweest. Het was fijn dat Maaike er was bij het vertrek vanaf Schiphol. De reis was super, bijzonder mooi door de Himalaya en lekker veel off-road gereden. Het was een lange reis om er te komen en lange dagen. De zwitserse motoren geven erg veel vertraging bij de grens, tip om deze om te laten zetten naar lokaal kenteken. Zelf hebben we wat tussenstops erbij verzonnen onder andere een meteoriet inslag bij Murgab en een leuke stop bij wat yurts waar je chai kon drinken (bordje Fast Food Hotel). Voor ons was het hoogtepunt de reis naar Murgab. Schitterend qua landschap, maar ook de tocht langs de 7 lakes was heel mooi en super leuk om te doen

Ewald BeekmanSeptember 2017