Sri Lanka Cultuur & Natuur Adventure 21 dagen

SRI LANKA 21 DAGEN AVONTUURLIJK

SRI LANKA || VERRASSEND VEELZIJDIG CULTUUR EN NATUUR

De start van deze avontuurlijke motorreis begint in Colombo/Negombo. We rijden door het midden en het zuiden van Sri Lanka en gaan de Boeddhistische oudheid van dichtbij ervaren in diverse spraakmakende tempels. In de bergen van midden Sri Lanka zullen we de alom bekende theeplantages doorkruisen en het proces ervan meemaken en gaan we diverse Nationale Parken bezoeken. De stranden van West en Zuid Sri Lanka zullen we gebruiken om ons in tropische sferen te begeven en natuurlijk wordt er een bezoek gebracht aan één van de vele wildparken waar o.a. de olifanten, luipaarden, apen, krokodillen zijn. De route is zowel on- als off-road ( onverharde weggetjes ), via kleine dorpjes en rijstvelden om Sri Lanka te ontdekken.

Opmerking:

Deze motorreis heeft een zeer gevarieerd programma: veel cultuur, uitgestrekte bergen, tropische stranden, avontuurlijke safari met o.a. olifanten, walvissen spotten, theeplantages, rafting, olifantenweeshuis en uiteenlopende diversiteit in overnachtingen en natuurlijk de lokale maaltijdspecialiteiten.

Soort motor: Enduro 250cc of Royal Enfield 350cc

Zwaarte: Bijna iedere dag rijden we 2 tot 4 uur onverhard over kleine weggetjes en paden.

Totale reisafstand : 2.100 kilometer

Waar overnachten:

Negombo, Kalpitiya, Dambulla, Polonnowura, Trincomolee, Pasikudah, Mahiyangana, Kandy, Nuwara Eliya, Ella, Tissamaharama, Udawalawa, Mirissa, Deniyaya en Kitulgala .

Hotelovernachtingen :

Prima verzorgde en schone hotels/resorts/cottages/guesthouses, waarvan sommigen met zwembad.

De tour gaat o.a. naar de volgende hoogtepunten :

Puttalam Lagoon, Oude stad Polonnaruwa, Rock van Sigiriya, Gouden Tempel en Tempelgrotten van Dambulla, Maduru Oya Nationaal Park ( Olifantensafari ), Knuckles Mountains en Nationaal Park, Temple of Tooth, theeplantages en fabriek van Nuwara Eliya, Yala Nationaal Park (o.a. olifanten, apen, krokodillen, luipaarden en vele bijzondere vogels), tropisch strand van Mirissa, Galle (oude koloniale stad), walvissen spotten, Sinharaja Forest Reserve, olifantenweeshuis Udalawale, en mogelijkheid voor rafting.

DAG 1 Vertrek Amsterdam

DAG 2 Aankomst Sri Lanka Colombo/Negombo

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, arriveren jullie ‘s morgens of ‘s middags op de luchthaven van Colombo. Het is dan 20 minuten rijden naar het hotel in het centrum van Negombo.

In de namiddag gaan we de motoren bij de garage ophalen en maken we kennis met de monteur/ chauffeur die met onze reis mee zal gaan.

DAG 3 Negombo – Kalpitiya ( Puttalam Lagoon )

We rijden Negombo uit en het wordt al snel rustig op de weg, zeker als we ook nog van de hoofdweg afslaan en de secundaire weg gaan rijden. Via een gedeelte van de kustweg, waar veel garnalenkwekerijen zijn, gaan we verder om later ook nog door een oase van palmboomplantages onverhard naar het noorden te rijden richting Kalpitiya. Deze streek is in opkomst voor de echte kite- en windsurfers en hierdoor zijn er veel kleine gemoedelijke resorts. Vanaf ons resort kunt u naar het strand wandelen of de surfers bezig zien in de naast gelegen lagoon.

DAG 4 Kalpitiya – Dambulla

Vandaag gaan we oostwaarts het binnenland in. Al snel verruilen we de hoofdweg voor de kleine binnendoorweggetjes waarvan de kwaliteit meteen een stuk minder is en soms ook nog even onverhard is. Het gebied waar we gaan rijden kenmerkt zich door de vele watertanks en uitgestrekte rijstvelden die een mooi vergezicht opleveren.

Ons hotel met zwembad ligt aan de rand van het levendige plaatsje Dambulla.

DAG 5 Dambulla ( Tempels en Safari )

Wij verblijven hier een extra dag, omdat er veel te doen is rond Dambulla. U kunt ervoor kiezen om de, naast het hotel gelegen, Gouden Tempel en de achterliggende Grotten Tempel te bezoeken en daarna naar de Rock van Sigiriya te gaan dat 20 kilometer verderop ligt.

De Gouden/Grot tempel van Dambulla is een complex van historische boeddhistische gebouwen. De wandschilderingen, die een oppervlakte van 2100 vierkante meter beslaan, omvatten afbeeldingen die laten zien hoe Boeddha tevergeefs door Mara werd uitgedaagd.

De Rock van Sigiriya is een van de zeven plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Het complex bestaat uit lusthoven die omgeven zijn door muren en grachten en, boven op de rots, een citadel. De citadel boven op de rots diende ook als paleis. Het is nu slechts een ruïne. In enkele cisternen werd het regenwater opgevangen. Aan de noordzijde van de rots bereikt men, halverwege de steile beklimming via trappen, de Spiegelwand. Hierop zijn fresco’s afgebeeld van ‘wolkenmaagden’. Iets hoger ligt het terras met de restanten van de Leeuwenpoort. De naam Sigiriya, dat ‘leeuwenrots’ betekent, is hieraan ontleend.

DAG 6 Dambulla – Polonnaruwa

Een bezoek brengen aan de naast gelegen Gouden/Grot tempel is mogelijk als we dit de vorige dag nog niet hebben gedaan. Na de lunch gaan we de korte rit van ongeveer 2 ½ uur maken naar Polonnaruwa. We rijden langs het Angammedilla kanaal en later het Giritale Wewa meer, om aan te komen in ons hotel aan de rand van deze plaats, met rijstvelden rondom.

Het avondeten, 6 kilometer buiten de stad en via een donker pad aankomend bij het restaurant, wordt een overheerlijke Sri Lankese maaltijd met heel veel verschillende gerechten geserveerd! Onze gastheer haalt bijna alles uit zijn eigen tuin en zijn vrouw maakt daar een feestmaaltijd van om je vingers bij af te likken.

DAG 7 Polonnaruwa – Trincomolee

Via secundaire weggetjes, langs aangelegde kanalen, waar lokalen zichzelf wassen maar ook de was doen, en uitgestrekte rijstvelden, rijden we verder naar het oosten. Vervolgens rijden we onverhard door het oostelijke deel van Somawathiya National Park, waar nog olifanten kunnen zijn, richting de hoofdweg om vervolgens weer af te slaan voor mooie off-roadpaden door uitgestrekte rijstvelden in de “eastern Province” van Sri Lanka.

We overnachten net buiten Trincomolee, een luxe hotel met zwembad, aan een rivier die uitmondt in de Indiasche Zee.

DAG 8 Trincomolee – Pasikudah

De ochtendetappe gaat off-road dwars door het Somawathiya National Park, een combinatie van dichtbeplante kleine paden en uitgestrekte onverharde wegen, waar nog veel olifanten in het wild leven. Vervolgens weer even een stukje verharde doorgaande weg ,maar we zullen meerdere keren afslaan en het onverharde opzoeken door kleine dorpjes, langs uitgestrekte watertanks (meren) en rijstvelden.

Onze overnachting is wederom in een luxe hotel met zwembad en direct aan zee.

DAG 9 Pasikudah – Mahiyangana

Wederom slaan we snel van de doorgaande weg af en rijden  onverhard de binnenlanden in. Een duidelijk achtergesteld gedeelte van Sri Lanka, waar relatief weinig mensen wonen en veel rijstvelden zijn. Kortom: een heerlijk off-roadgedeelte, waarvan sommige delen even lastig kunnen zijn als de ondergrond nat is.

Vervolgens rijden we via de hoofdweg naar Mahiyangana, een niet zo bekende plaats voor toeristen. Echter zeer de moeite waard om hier 2 dagen te blijven.

DAG 10 Mahiyangana ( oude stammen en safari )

Vandaag een bijzondere ervaring: u gaat namelijk eerst de oudste stammen, genaamd de Vedda’s, van Sri Lanka bezoeken. Vervolgens gaan we een bijzondere safari maken in Maduru Oya Nationaal Park. Hier komen nauwelijks toeristen en we zullen dan ook een van de weinigen zijn die hier op zoek gaan naar de wilde olifanten die hier leven. Met name bij zonsondergang komen ze tevoorschijn en, in combinatie met de duisternis, een geweldige ervaring.

DAG 11 Mahiyangana – Kandy ( Knuckles Reserve Mountains )

Na het ontbijt rijden we naar  Knuckles Forest Reserve. Via de oude weg gaan we de beklimming aan en zullen onderweg meerdere keren stoppen om van het uitzicht te genieten. Als dit nog niet genoeg is rijden we vóór Kandy nog een mooie ronde door diverse theeplantages.

Kandy is een plaats om de Temple of Tooth te gaan bekijken ( met de tuk tuk ) en het centrum te gaan verkennen met haar levendige markt. De tempel bevindt zich in het koninklijke paleiscomplex van het voormalige koninkrijk Kandy, waar het overblijfsel van de tand van de Boeddha is gehuisvest. Sinds de oudheid heeft het relikwie een belangrijke rol gespeeld in de lokale politiek, omdat men gelooft dat degene die het relikwie bezit het bestuur van het land bekleedt.

Het hotel ligt niet ver van het centrum en heeft mooi uitzicht over de vallei.

DAG 12 Kandy – Nuwara Eliya ( Adam’s Peak )

We rijden Kandy uit via de hoofdweg om even te genieten van het drukke verkeer met haar vele stinkende oude bussen. Naarmate we verder wegrijden wordt het ook rustiger en na 18 haarspeldbochten genomen te hebben slaan we af en rijden weer relaxed over kleine weggetjes, met dit keer heel veel rijstvelden om ons heen. Via Victoria Randenigala Rantembe Sanctuary gaan weer klimmen en al snel zitten we weer tussen uitgestrekte theeplantages, totdat we in het hotel vlak buiten Nuwara Eliya aankomen. We zullen vroeg in de namiddag aankomen zodat u nog tijd heeft om de dichtbijzijnde theefabriek Pedro anno 1885 te bezoeken. Daarna kunnen we met een tuk tuk richting het centrum gaan van Nuwara Eliya om de vele Britse koloniale huizen/hotels die daar nog staan te bewonderen met een lekkere verse kop koffie of thee natuurlijk om vervolgens een heerlijke avond maaltijd te veroberen in een bijzondere oude koloniaal gebouw.

DAG 13 Nuwara Eliya – Ella ( Peak Wilderness Sanctory en Horton Plains National Park )

We verlaten Nuwara Eliya en gaan al snel van de hoofdweg af en duiken weer de vele theeplantages in met adembenemende vergezichten. Al klimmend wordt de weg steeds slechter en smaller en net over de top slaan we een smal pad in die eerst door een bebost gebied gaat en later door kleine dorpjes komt, waar de mensen hun brood verdienen op de diverse theeplantages.

Vervolgens rijden we al slingerend en, indien het helder weer is, met een geweldig vergezicht richting Ella.

Ella is een gemoedelijk dorpje met diverse restaurants en is o.a. bekend door de beroemde Nine Arch Bridge en de mooie omgeving van uitgestrekte theeplantages en watervallen.

. We overnachten direct aan de rand van het centrum midden in de bossen met mooi uitzicht bergachtig uitzicht.

DAG 14 Ella – Tissamaharama

Na het ontbijt gaan we verder richting het zuiden. We rijden eerst nog heerlijk rustig door de bergen en via een klein weggetje komen we uiteindelijk op de doorgaande weg die ons via Lunugamvehera Nationaal Park, waar olifanten spontaan de weg kunnen oversteken, naar Tissamaharama.

Onze huisjes liggen buiten dit plaatsje, tussen de rijstvelden met een heerlijk zwembad en een oase van rust.

DAG 15 Tissamaharama – Udawalawa ( Safari )

Deze ochtend heeft u de mogelijkheid om te relaxen of om ook hier een safari te doen. Deze is anders dan in Maduru Oya National Park want deze is namelijk behoorlijk toeristisch, echter kunt u hier naast olifanten ook krokodillen en luipaarden spotten. Om 04.30 uur worden we met de jeep opgehaald en rijden we in het donker naar de ingang van het park. Rond 12 uur zijn we weer terug en na de lunch rijden we (korte rit) naar het volgende park, Udawalawa Nationaal Park genaamd, waar we gaan overnachten.

Onze luxe tenten op palen met de douche onder de blauwe hemel en met zwembad ligt in een bosrijk gebied.

DAG 16 Udawalawa – Mirissa (olifantenweeshuis)

Na het ontbijt bezoeken we eerst een olifanten weeshuis die niet ver van onze overnachting is. Daarna rijden we direct verder naar het zuiden. Via diverse kleine weggetjes, langs rijstvelden en regelmatig veel palmboomplantages, komen we aan in de tropische strandplaats Mirissa. Het hotel ligt slechts 300 meter van het strand en heeft diverse restaurants in de buurt.

DAG 17 Mirissa ( Galle )

Vandaag hebben we een vrije dag om lekker niets te gaan doen en te genieten aan het tropische strand van Mirissa. Voor wie toch actief wilt zijn, kunnen we naar het fort van Galle rijden met de lokale trein, ongeveer 40 kilometer verderop. Galle is een koloniale stad dat in 1663 door de VOC gebouwd werd, nadat de Portugezen verjaagd waren door 2000 man die met 12 schepen arriveerden. Zeker de moeite waard om te gaan kijken! Of;  voor wie nog nooit dolfijnen en/of walvissen in het wild heeft gezien, is dit het moment. Twee uur varen uit de kust maakt u kans om in de ochtend diverse soorten walvissen te spotten. O.a. de blauwe vinvis van 170 ton en 30 meter lang die een hap lucht neemt en, met hopelijk een sierlijke duik, weer de diepte ingaat.

DAG 18 Mirissa – Deniyaya

.We laten de zuidkust achter ons en gaan richting het noorden de bergen weer in. Rijstvelden en later de theeplantages komen tevoorschijn als we gaan klimmen. De wegen worden smaller en het klimaat wordt langzaam koeler. De rit van vandaag is ongeveer 3 uur, zodat we vroeg in de namiddag zullen arriveren in ons onderkomen in het Sinharaja Rain Forest National Park, een  regenwoud met talrijke bijzondere vogels, apen en planten. Een rust van oase met dierlijke geluiden zult u hier de nacht door brengen.

DAG 19 Deniyaya – Kitulgala

Na het genieten van een ontbijt met tropische geluiden op de achtergrond rijden we verder door dit berg en bosrijk gebied om vervolgens met mooie haarspeldbochten weer af te dalen. We rijden nu even op de doorgaande weg maar zullen snel weer afslaan om richting Kitulgala te rijden dat wederom in een heuvelachtig an bosrijk gebied ligt.

Onze huisjes met open gevel liggen direct aan een rivier om wederom van de natuurlijke geluiden te genieten wanneer u gaat slapen.

DAG 20 Kitulgala – Negombo (rafting)

Deze streek staat bekend om haar rafting en voor diegenen die dit avontuur willen doen, is er de mogelijkheid om het ruige water te trotseren.

Na de lunch starten we de motoren voor de laatste keer om weer richting Negombo te gaan. Via diverse secundaire wegen zullen we zoveel mogelijk het drukke verkeer vermijden om zo bij ons hotel weer aan te komen waar we deze reis begonnen zijn. In de avond zullen we deze mooie reis gezamenlijk met een lekker diner afsluiten.

DAG 21 Vertrek

Helaas zit deze motorreis er weer op en wordt u met een taxi naar de luchthaven van Colombo gebracht. Afhankelijk van het tijdstip dat u vertrekt, kan het zijn dat u dezelfde dag nog aankomt in Nederland.

Groepsgrootte: 4 -10

Optie Royal Endfield € 190,-
1 persoonskamer toeslag € 450,-

Prijs is inclusief :
Vliegticket
Belastingen en toeslagen
Alle hotelovernachtingen met ontbijt
Transfer luchthaven Colombo – Negombo
Huurmotor 250cc Enduro
Vanaf 4 rijders monteur op de motor en vanaf 6 rijders volgauto 
Nederlandse reisleiding
Ride 2 Discover reisleiding

Prijs is exclusief :
Eventuele inentingen en malariapillen ( raadpleeg uw dokter of GGD )
Visum ter plekke op de luchthaven ( 40 USD )
Internationaal rijbewijs bij de ANWB te halen 
Benzine
Entree gelden parken, tempels en safari
Middag- en avondeten en drank 
Zakgeld ongeveer € 600,-