Noord Thailand 16 Dagen Heel Veel Bochten

MAE HONG SON LOOP / GOLDEN TRIANGLE

HONDA CB 500 of 650cc / KAWASAKI ER6N 650cc / KAWASAKI Versys 650cc / SUZUKI V-STROM 650cc / YAMAHA MT 9 900cc / KAWASAKI Z 800cc

Deze reis is uitermate geschikt voor een mede-passagier.

U gaat een boeiende motorreis maken in het noorden van Thailand, in de regio “De Gouden Driehoek” genaamd. We gaan zeer veel bergpassen rijden met adembenemende vergezichten. De meeste wegen, ook in de bergen, zijn van goede kwaliteit. U kunt heerlijk genieten van het motorrijden, met zeer veel opeenvolgende bochten. We rijden o.a: op de hoogste berg Inthanon, op de rim en grens tussen Thailand en Miyanmar, de Gate of Siam en langs de rivier de Mekong.

Naast het motorrijden bezoeken we meerdere traditionele dorpen, waaronder een Long Neck-dorp. U gaat een dagje met de olifanten op pad en neemt gezamenlijk een rivier- douche. U gaat ook met een dagvisum de grens over naar Miyanmar (Burma). Daarnaast gaat u smullen van de Thaise keuken met haar uitgebreide menukaart en variatie in kruiden.

Dag 1) Vertrek 

U vertrekt uit Amsterdam en vliegt via Bangkok naar Chiang Mai, waar u vroeg op de dag aankomt.

Dag 2) Aankomst Thailand Chiang Mai

De reisleiding van Ride2Discover staat u op te wachten om u naar het hotel te brengen. De rest van de dag heeft u de mogelijkheid om te relaxen of kennis te maken met Chiang Mai. Aan het einde van de dag halen we de motoren op, zodat we morgen direct kunnen vertrekken.

Chiang Mai is de hoofdstad van de provincie Chiang Mai. De plaats ligt zo’n 700 km ten noorden van Bangkok, tussen de hoogste bergen van het land. De rivier Ping stroomt door de stad en is een zijrivier van de Menam.

De laatste jaren is de stad in hoog tempo gemoderniseerd, maar het is niet zo’n wereldstad als Bangkok. Er zijn vele redenen waarom er jaarlijks duizenden toeristen naar de stad komen. Onder andere vanwege zijn historisch belangrijke strategische ligging in verband met de zijde-route. Later is de stad vooral een belangrijk centrum geworden voor handwerken, paraplu’s, juwelen (voornamelijk zilver) en houtsnijwerk.

De stad maakt, met ruim 40 km², maar iets meer dan een kwart uit van het district Mueang Chiang Mai (ruim 152 km²). In dit gebied bedraagt het inwonertal circa 150.000. In de praktijk loopt de stad door naar enkele naburige districten (Mae Rim, San Sai, Doi Saket, San Kamphaeng, Saraphi en Han Dong). Het inwonertal van de aldus gevormde stedelijke agglomeratie bedraagt dan ca. 700.000, bijna de helft van de provincie Chiang Mai.

Dag 3) Chiang Mai

Na een uitgebreide briefing m.b.t. het motorrijden in Thailand, haar regels en handelingen alsmede wat u allemaal kunt verwachten met deze bijzondere motortour, gaan we een korte rit maken in de omgeving van Chiang Mai om aan de motor, verkeer en links rijden te wennen. U zult merken dat, zodra u de stad uit bent, het aanzienlijk rustiger wordt op de weg. We rijden weer terug naar hetzelfde hotel in Chiang Mai.

Chiang Mai zelf heeft enorm veel te bieden. Zo staan er in het centrum vele tempels, waaronder Wat Chedi Luang, Wat Phra Singh en Wat Chiang Man en vele anderen. Daarnaast is het een aanrader om de nachtmarkt (Night Bazaar) en de oude stad te bezoeken. Op deze drukke en gezellige markten kan je van alles kopen tegen lage prijzen, mits je een beetje kunt onderhandelen.

Dag 4) Chiang Mai – Mae Chaem

Na het ontbijt gaan we ons klaarmaken voor de eerste rit naar het Nationale Park en tevens hoogste berg van Thailand, Doi Inthanon (2.565 meter).

De hoogste berg in Thailand stond bekend als Doi Luang, maar is later hernoemd naar één van de laatste koningen van Chiang Mai.
Koning Inthanon was een conservatief persoon en een voorloper van het behoud van de bossen van Noord-Thailand. Ook zag hij in hoe belangrijk Doi Luang was voor de rivieren van Thailand. Op zijn verzoek werd zijn as, na zijn dood in 1897, aan de top van de berg geplaatst. Hier staat nu een kleine gedenkplaats waar zijn as wordt bewaard. Het altaar staat net iets verder dan het houten bord met ‘Hoogste punt van Thailand’. Deze bergketen ligt slechts een uur rijden van Chang Mai en geeft direct mooie vergezichten en heerlijke bochten om in de stemming te komen voor de rest van deze motorreis.

Onze overnachting is aan de rand van het kleine dorpje Mae Chaem, met mooi uitzicht over de rijstvelden en de achterliggende bergketen. Eenvoudig, maar schoon hotel met slechts 10 kamers inclusief warm water en enkelen met AC. Omdat het ‘s avonds afkoelt, is een AC niet noodzakelijk.

Dag 5) Mae Chaem – Mae Hong Son (MHS)

We rijden de komende 3 dagen de ‘Mae Hong Son Loop’ dat bij motorrijders bekend staat om de vele opeenvolgende bochten. In totaal zult u 1.864 keer de motor lekker schuin moeten leggen, voordat u uw volgende bestemming zal bereiken!

Via Doi (berg) Ong en Doi Khun Bong rijden we naar het westen om, via het Nationale Park Mae Surin, naar Mae Hong Son te rijden.

Mae Hong Son is een mysterieuze plaats, met een zeer goed bewaard gebleven eigen cultuur, en is vooral bekend om zijn oorspronkelijke bewoners met traditionele Thai Yai kleding, de schitterende – in Birmaanse stijl gebouwd- houten tempel en de beroemde Langnekstammen. Hier krijgt elk meisje, dat bij volle maan wordt geboren, een koperen ring om haar hals.

Onze overnachting is in Mae Hong Son, zodat u in de avond de plaats kunt verkennen. Het hotel is netjes verzorgd met warm water en AC.

Dag 6) Mae Hong Son – Pai

De dag begint met een korte rit naar het Karen Long Neck-dorp. Deze Karenvrouwen dragen al vanaf hun vijfde jaar vijf koperen ringen om hun nek. Naarmate de vrouwen ouder worden, komen er steeds meer koperen ringen bij. En zo lijkt de nek steeds langer te worden. Vandaar de naam, Longnecks.

Je zou denken dat de nek steeds verder wordt uitgerekt, maar het zijn juist de schouders die verder naar beneden gedrukt worden. De ringen zijn een onderdeel van het leven van de vrouwen, en worden dus nooit afgedaan.

We rijden verder naar het noorden en direct na het verlaten van Mae Hong Son, worden de wegen steiler en de bochten scherper, helemaal tot aan Pai.

Onze overnachting voor de komende 2 dagen, is aan de rand van Pai. Hier overnachten we in een 4**** hotel met alle voorzieningen zoals: warm water en AC, zwembad, ontbijtbuffet en een prachtig uitzicht op de bergketens rond Pai. Het centrum is op loopafstand. Echter, er rijdt ook ieder uur een pendelbus.

Dag 7) Pai

Pai is een Hippie dorpje waar veel backpackers op afkomen om te relaxen of te genieten van de natuur rondom Pai. Naast de vele winkeltjes, café’s en restaurants is er ook een gezellige avondmarkt door het centrum heen. Er hangt een relaxte sfeer, waar u makkelijk meerdere dagen kunt verblijven.

Vandaag geen motor, maar een olifant als vervoer! U gaat ze voeren en een rit maken op de rug van deze kolossale dieren. In een rivier gaat u samen met de olifant te water om samen te douchen! Daarna volgt er een tocht over deze rivier op een bamboe bootje en een lunch is ook inbegrepen in deze tour.

Dag 8) Pai – Fang

Na een dagje niet op de motor gereden te hebben, gaan we vandaag weer veel bochten maken. Tussendoor rijden we even een relatief rechte weg, om daarna weer te genieten van de steile en scherpe bochten tot aan de eindbestemming. We laten de Mae Hong Son Loop achter ons en gaan de komende dagen de “Golden Triangle” ( Gouden Driehoek ) rijden.

We overnachten in het centrum. Het hotel heeft warm water en AC alsmede een goede traditionele Thaise keuken. Fang lijkt een slaperig stadje, echter 500 meter van ons hotel af, bevinden zich in één straat geconcentreerde café’s en karaoke-bars!

Dag 9) Fang – Mae Sai

We rijden in de ochtend naar Doi Mae Salong. Het gelijknamige plaatsje heet nu Santikhiree en werd in 1969 gesticht door de soldaten van de Kwomintang als Mae Salong, nadat zij in 1949 waren verslagen door Mao Zedong. De Thaise overheid keurde het goed dat de soldaten daar verbleven, maar zij moesten wel het communisme onderdrukken. Ze moesten dit doen, omdat de Thaise overheid verwachtte dat door de Vietnam-oorlog het communisme belangrijker zou worden binnen de bergvolkeren. In ruil voor die hulp kregen de soldaten de controle over de plaatselijke opiumhandel en mochten ze ook belasting daarover heffen.

In 1980 trok de opiumkrijgsheer Khum Sa zich terug, hierdoor werd Mae Salong veiliger. De Thaise overheid kreeg toen weer de macht over de plaats en stimuleerde het verbouwen van andere gewassen dan opium. Door de slechte reputatie van Mae Salong, werd de naam veranderd in Santikhiree. De nakomelingen van de soldaten maken nog steeds een groot deel uit van de bevolking van Santikhiree, maar er wonen ook mensen van de Akha en van de Mien. In 1980 werd een weg aangelegd naar de plaats. In Santikhiree staan nu huizen van bamboe, er wordt Yunnanees gesproken en wordt er vooral thee verbouwd.

We vervolgen de weg over diverse bergen en stoppen even bij Doi Tung Royal Palace. Een mooi aangelegde tuin met in de nabijheid de “Royal Villa” van de moeder van de Koning. Daarna rijden we op de rim, die Myanmar en Thailand scheidt. Heel even gaat u door een grenscontrole heen en rijdt u in Myanmar, het oude Burma. Deze weg kent vele steile gedeeltes, maar heeft ook een geweldig uitzicht over de bergen van Myanmar.

We overnachten in Mae Sai, de meest noordelijke plaats direct bij de grens van Myanmar. Het 3***-hotel is een beetje gedateerd en heeft een statige Chinese uitstraling dat perfect past bij de omgeving.

De doorgaande weg van en naar de grenspost verandert ‘s avonds in een levendige markt, dat van alles te bieden heeft zoals: kleding, eten, maar ook voetmassages.

Dag 10) Mae Sai – Chiang Khong

‘s Ochtends kunt u met een dagvisum de grens over naar het plaatsje Tachilek in Myanmar (Burma) en aldaar de markt en winkeltjes bezoeken.
Rond 12 uur maken we ons klaar voor de rit naar de Mekong rivier en de Golden Triangle (gouden driehoek): Thailand, Myanmar en Laos. Het gebied waar we doorheen rijden, is vooral berucht vanwege haar opium. Overdag merkt u er niets van, maar ‘s nachts schijnt er nog steeds veel gesmokkeld te worden met de buurlanden.

De Mekong rivier, waar we vandaag grotendeels langs rijden, is 4909 kilometer lang en wordt beschouwd als één van de belangrijke rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door de landen China, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam.

In de rivier leeft het grootste soort meerval ter wereld, die met uitsterven bedreigd wordt en waar in gedeeltes van Thailand op wordt gevist, ondanks een verbod.

We overnachten in Chian Khong, direct aan de Mekong rivier met aan de andere kant Laos. Het hotel heeft warm water en AC.

Dag 11) Chiang Khong – Chiam Kham

Vandaag rijden we een indrukwekkende rit over diverse gebergten aan de grens met Laos en Phu Chi Fa. Wanneer het weer het toelaat, heeft u een spectaculair uitzicht over diverse bergen en dalen alsmede bij Phu Chi Fa een adembenemend uitzicht over de bergen van Laos.

De vele bochten die u wederom rijdt, brengt u naar het plaatsje Chiam Kham, waar we overnachten aan de rand van het centrum. Het hotel heeft warm water en AC alsmede een mooi uitzicht op de aangrenzende rijstvelden en de bergketens erachter. Op loopafstand is er een populair restaurant met live muziek voor de welgestelde Thai.

Dag 12) Chiam Kham – Nan

Ondanks dat we al veel bochten gereden hebben, kunnen we vandaag “circuit”- rijden in de bergen. De wegen aldaar zijn breed, zeer rustig, met uitstekend asfalt en aaneengeschakelde korte en lange bochten die u met een gecontroleerde hoge snelheid kunt bedwingen zonder risico’s te nemen!

De overnachting vindt plaats in Nan. Aan de rand van het centrum hebben we houten chalets met warm water en AC. Het centrum is op loopafstand. Ook hier bevinden zich enkele café’s en karaoke-bars, om met name de lokale bevolking te vermaken.

Dag 13) Nan – Phrae

We rijden verder naar het zuiden over diverse gebergten, maar ook veel bosrijk gebied, waar we een pontje moeten nemen om ons de rivier te laten oversteken.

Phrae is een oude vestingstad. Net als in Chiang Mai behield Phrae het karakter van een oude vestingstad met rustieke steegjes, waar teakhouten huizen en tempels te bewonderen zijn. Veel van deze teakhouten herenhuizen zijn door Europeanen gebouwd, die in de 19de eeuw actief waren in de teakhandel. Phrae was destijds het middelpunt van de teak-industrie.

We overnachten in het centrum waar u e.e.a. te voet kunt bekijken. Het hotel heeft warm water en AC.

Dag 14) Phrae – Chiang Mai

Via de bergen Doi Pha Phung en Ban Tham Forest Park rijden we naar Phayao.

Aan het einde van de middag zullen we in Chiang Mai arriveren en onze motoren inleveren, om vervolgens naar ons hotel te gaan. Helaas is dit de laatste gezamenlijke avond en kunnen we, eventueel onder het genot van een hapje en een drankje, deze bijzondere reis evalueren.

Dag 15) Vertrek naar Nederland

De koffers moeten helaas weer ingepakt worden voor vertrek. U wordt door de begeleiders van R2D naar het vliegveld gebracht.

Dag 16) Aankomst Nederland

Sluiting inschrijving 3 maanden voor aanvang reis,daarna op aanvraag.
Grootte groep aantal motorrijders : minimaal 4 en maximaal 12

Duo-passagier : i.c.m. motorijder
1–persoonskamer toeslag € 485,-
Upgrade diverse motoren mogelijk

Prijs is inclusief :
Vliegticket
Belastingen en toeslagen
Alle hotelovernachtingen met ontbijt
Huur gekozen motor
Transport van- en naar luchthaven Chiang Mai
Ride2Discover reisleiding
Ride2Discover T-Shirt

Prijs is exclusief :
Benzine
Eventuele inentingen ( raadpleeg uw huisarts of GGD )
Visum ter plekke op de luchthaven Bangkok of Chiang Mai (Gratis )
Internationaal rijbewijs bij de ANWB verkrijgbaar ( € 19,- )
Middag- en avondeten en drank
Eigen excurcies

Indicatie zakgeld € 400,-