Bali Flores Magische Sunda Eilanden 24 Dagen Avontuur

Met een Enduro motor de binnenlanden ontdekken.

De start van deze avontuurlijke motorreis begint op Bali (Canggu). We rijden langs kustwegen, over bergpassen en door groene valleien, binnendoor weggetjes ( verhard en onverhard ), door kleine dorpjes en plantages, om het pure Indonesië te leren ontdekken.

“Avontuur” tour betekent dat u zowel over verharde – als onverharde wegen/paden rijdt. Naast de geplande bezoeken wordt er de gehele dag motor gereden. Dit neemt niet weg dat er regelmatig wordt gestopt om wat te drinken en te eten of als we iets bijzonders tegenkomen. Afhankelijk van de grootte van de groep, dagroute, aantal stops en snelheid, komen we tussen 15.00 en 17.00 uur in het hotel aan zodat u vaak nog de gelegenheid heeft om de omgeving te verkennen.

Totale reisafstand : 2.600 kilometer

Aantal dagen/dagdelen onverharde weggetjes/paden : 6

Indicatie hotelovernachtingen : goed verzorgde en schone hotels/resorts/cottages, waarvan een aantal op unieke locaties.

Onderweg overnachten wij in/op:
Canggu, Lovina, Sideman, Kuta ( Lombok ), Bayan, Maluk, Sumbawa Besar, Bima, Labuan Bajo, Ruteng (klooster), Bajawa, Ruing, Moni en Maumere.

De tour gaat o.a. naar de bergen: Batur, Agung, Rinjani, Pulu, Jala, Kalas, Gerungan, Saka,Daria, Iyasa, Nanggi, Ranaka, Leda, Lobobutu, Inerie, Kelimutu, Munga en veel meer….

Wij bezoeken:
Tempel Tanah Lot, Nationaal Park Komodo (Komodo-varanen en snorkelen ), Traditioneel Ngada Villages, Boottocht naar Nationaal Park 17 eilanden Marine Park (incl. snorkelen) en Nationaal Park Kelimutu (3 kleuren-meren).

DAG 1 Vertrek

Vandaag vertrekt u naar Bali om over 24 dagen weer terug te keren met mooie herinneringen.

DAG 2 Aankomst Canggu ( Bali )

Bij aankomst op Bali wordt u opgewacht door de begeleiders van IMA, om vervolgens met een taxibus naar het hotel in Canggu te gaan. Hier kunt u uitrusten van de reis en eventueel een duik nemen in het zwembad van het hotel, met mooi uitzicht over Echo beach dat op loopafstand te bereiken is. Het hotel ligt tussen de rijstvelden en heeft diverse gemoedelijke cafés/restaurants alsmede kleine boutiques in de omgeving.

DAG 3 Canggu – Lovina

Na een goede nachtrust en ontbijt gaan we eerst gezamenlijk e.e.a. doornemen wat belangrijk is voor deze reis. Met name het deelnemen in het verkeer zal uitvoerig besproken worden. Daarna gaan we ons opmaken voor de eerste rit door de ontelbare rijstvelden en terrassen van dit tropische eiland. Al snel verlaten we de drukte en rijden over smalle paden, kleine dorpjes door het groene heuvelachtig gebied van zuid west Bali. We maken even een korte stop op het strand om vervolgens naar het noorden te rijden. De voorlopers van de bergen van Bali heeft vele kleine paden die ons het mooiste van dit tropische eiland laten zien.

Na een lokale lunch rijden we verder on en off road de bergen op om vervolgens af te dalen helemaal richting de Noord kust van Bali, het kleinschalige plaatsje Lovina.

Ons hotel ligt 10 minuten van het centrum direct aan het strand met een heerlijk zwembad erbij.

Voor onze avondmaaltijd is het voor de indonesische lekkerbekkies meteen smullen want we kunnen alhier heerlijk lokaal eten, maar ook worden hier eventueel westerse gerechten geserveerd.

DAG 4 Lovina – Sidemen

Na het ontbijt rijden we naar Singaraja, de oude hoofdstad van Bali. Al snel laten we de drukte achter ons en rijden over smalle weggetjes door diverse dorpjes waar de lokale bevolking ons aanstaart om westerse toeristen te zien op een motor. Vervolgens gaan we al krongelend de beklimming aan van de berg Gunung Batur. Voor we de top bereiken slaan we a fen rijden via bebost gebied en over smalle paden richting de oude vulkanische krater waar we met onze enduro’s het losse zwarte lava zand gaan bedwingen.

Voor de lunch rijden we weer omhoog naar de kraterand en met een adembenemende uitzicht over zowel de berg als meer Batur en op de achtergrond de hoogste berg van Bali Gunung Agung, nuttigen wij onze maaltijd.

Na de lunch maken we ons op voor het laatste gedeelte van de dagrit. We gaan al snel van het asfalt a fen rijden heerlijk off road de berg af richting het plaatsje Sidemen dat bekend staat om haar spectaculaire rijstvelden/terrassen.

Ondder genot van een drankje op het terras voor uw huisje kunt u al genietend van het uitzicht over de rijstvelden deze dag nog eens nagenieten.

DAG 5 Sidemen– Kuta ( Lombok )

Helaas moeten we deze bijzondere plek achter ons laten en met een kronkelende route door de rijstvelden en later een behoorlijke steile afdaling met geweldige vergezichten over de Bali zee richting de haven. Hier gaan we met de ferry ( ongeveer 4 uur ) de oversteek naar Lombok maken. In de middag, nadat we de ferry verlaten hebben, rijden we via de binnenweggetjes van Zuid Lombok door diverse kampungs waar door de lokale bevolking naar goud wordt gezocht richting de zuidkust. Deze kronkelende weggetjes over de heuvels van Blongas, Bremi en Pandaleman, met uitzicht op de Indische oceaan, brengen ons naar het surfparadijs van Kuta ( Lombok ) om daar te overnachten.

Een gemoedelijke relaxte plaats met diverse kleine eethuisjes. Kuta beach is op loopafstand van het hotel.

DAG 6 Kuta – Maluk (Sumbawa)

Vandaag rijden we verder via een adembenemende kustweg naar het oosten, waar op traditionele wijze zout wordt gewonnen uit zeewater. Het plaatsje Keruak is het centrum van de regio, waar de bevolking uit de gehele omstreek naar toe komt voor de markt.We rijden verder langs de kustweg naar het noorden, om bij Labuhan Lombok de ferry te nemen (1 uur) die ons naar Sumbawa brengt. Als we de ferry verlaten rijden we via de heuvels van Sebunyil naar Zuid Sumbawa, waar het plaatsje Maluk ligt.

Maluk kent nauwelijks toerisme, op een enkele surfer na, zodat u hier het pure Sumbawa gaat meemaken.

DAG 7 Maluk – Sumbawa Besar

We staan vroeg op voor de lange rit van vandaag, waarvan een groot deel onverhard door het zuidelijk deel van Sumbawa gaat en waar de berg Jala is. In dit deel is men druk bezig het land met bulldozers en graafmachines te bewerken, om er een begaanbare asfaltweg te maken. Echter door de snelheid van het werken en de grootte van het gebied, zal dit een levensproject zijn waardoor wij nog heel lang kunnen genieten van een ongerepte natuur met haar onverharde weggetjes. Vervolgens rijden we naar het noorden, via de berg Gerungan, om aan te komen in Sumbawa Besar, de grootste stad (relatief begrip) van Sumbawa.

Ondanks dat het eiland Sumbawa zich moeizaam ontwikkelt, hebben we hier een nieuw en modern hotel volgens westerse maatstaven.

DAG 8 Sumbawa Besar – Bima

Voor vandaag staat er een lange tocht in kilometers gepland. De route gaat ‘s ochtends langs de azuurblauwe kust met het eiland Moyo op de achtergrond. Rijdend door diverse dorpen, over goed geasfalteerde wegen met veel mooie bochten, gaan we in de middag eerst de bergpas van Doro Wero beklimmen om vervolgens via Dompu aan te komen in Bima.

We overnachten midden in Bima, tegenover de lokale overdekte markt.

DAG 9 Bima – Labuan Bajo

Om 5 uur gaat vandaag de wekker en om 6 uur, als de zon net opkomt, zitten we al op de motor om via de bergpas Doro Daria richting Sape te gaan waar we de ferry vroeg in de ochtend nemen om de oversteek te maken naar Flores. In Labuan Bajo overnachten we in een goed verzorgd hotel, tegen de helling aan, met zicht op de Flores zee. In het centrum kunt u heerlijk genieten van een drankje en/of maaltijd, met als uitzicht de haven met de vele zeilboten die voor anker liggen.

DAG 10 Boot naar Rinca ( Komodo-varanen )

Deze dag zal zeer bijzonder zijn, want we gaan namelijk met een boot ( type boot is afhankelijk van de grootte van de groep ) het eiland Rinca bezoeken. Op dit eiland kunt u een wandeling maken met een adembenemend uitzicht over Flores, de nog in het wild levende buffels en ook de Komodo-varanen bekijken. Op de terugvaart zullen we ook nog tijd hebben om te snorkelen. De eilandengroep van Komodo valt onder UNESCO, daar de onderwaterwereld van dit nationale park unieke vissoorten heeft.

DAG 11 Labuan Bajo – Bajawa

Na het ontbijt pakken we de motoren weer en gaan, de gehele etappe van vandaag, genieten van beklimmingen van diverse bergen en heuvels. Het gebied waar u doorheen rijdt is zeer groen, rustig en de ene bocht volgt op de andere. Na de lunch in Ruteng rijden we, via de bergen Ranaka, Leda, Lobobutu en de Sawu zee, naar Bajawa.

DAG 12 Bajawa – Moni

In de ochtend brengt u eerst een bezoek aan het traditioneel Ngada- dorp. Daarna rijdt u verder eerst over diverse bergen en in de namiddag de kustweg richting Ende om vervolgens weer de bergen in te gaan en uit te komen in het kleine plaatsje Moni. Hier vlakbij liggen de 3 kleuren-meren van Kelimutu.

DAG 13 Moni naar Riung

Wanneer u de 3 kleuren-meren met zonsopgang wilt bekijken, moet u om 3.30 uur opstaan en met de motor de 12 kilometerlange bergweg in het donker rijden! Daarna moet u nog een wandeling maken van ongeveer 30 minuten, om uiteindelijk aan te komen op 1640 meter en te genieten van de zonsopgang en de 3 meren met haar eigen kleuren.

Na het ontbijt rijdt u naar Riung, dat in het noorden ligt. Dit deel heeft een ander landschap en is met name in het droge seizoen dor. Het middengedeelte van deze dag is onverhard en ver van de bewoonde wereld.

DAG 14 Riung

U verblijft een extra dag in Riung om met een vissersbootje de 17 Eilanden Marine Park te bewonderen. Dit beschermd gebied is onbekend bij toeristen en erg rustig. U gaat op een aantal plekken snorkelen en met de lunch gaat u een BBQ- visje eten op één van de tropisch onbewoonde eilanden.

DAG 15 Riung naar Ruteng

Via de noordelijke kustweg, waarvan nog steeds een groot deel onverhard is, rijden we helemaal alleen door het fascinerende landschap van Noord Flores. Sporadisch rijden we een afgelegen dorp door waar de lokale bevolking ons zal aanstaren, omdat er buitenlanders met motoren voorbij komen. De laatste twee uren van de route is de weg verhard en bergachtig met adembenemende rijstterrassen die deze streek, Manggarai genaamd, rijk is.

DAG 16 Ruteng naar Labuhan Bajo

De route van vandaag rijdt u nu in omgekeerde richting (zie dag 9) en u zult verbaasd zijn dat u de omgeving gaat zien, zoals u die de vorige keer niet gezien heeft.

DAG 17 Labuhan Bajo naar Bima ( Sumbawa )

De ferry gaat in de ochtend richting Bima en in de namiddag rijdt u via bergachtig gebied naar Bima waar u overnacht. Het hotel ligt dicht bij de markt, die zeker een bezoekje waard is.

DAG 18 Bima – Sumbawa Besar

We verlaten Bima en al na minder dan één uur rijden slaan we af om de omgeving van Kilo te verkennen. Rijdend langs de kust, wordt de weg al snel een zandweg en later niet meer dan een pad. We rijden een aantal dorpjes binnen, waar de lokale bevolking met open mond naar ons zal kijken en de kinderen enthousiast naar ons zwaaien. In de middag rijden we weer op een goed geasfalteerde kustweg naar Sumbawa Besar.

DAG 19 Sumbawa Besar naar Bayan( Lombok )

Na 3 uurtjes kustweg, neemt u de ferry naar Lombok. Vervolgens gaat u de noordelijke kustweg van dit eiland rijden. In dit deel is zeer weinig verkeer, zodat u optimaal kunt genieten van het landschap met de berg Gunung Rinjani op de achtergrond en de azuurblauwe zee aan de andere kant.

Onze overnachting is in Bayan. Op 600 meter tegen de berg Rinjani aan, met uitzicht op de kustlijn, verblijft u hier in een cottage van hout met een rieten dak, tussen de rijst- terrassen. Een natuurlijk aangelegd zwembad geeft u direct uitzicht op de omgeving alsmede het restaurant. Het indonesische alsmede het westerse eten is zeer goed. Het uitgebreide ontbijt alsmede de zeer vriendelijke eigenaren, geven u een zeer prettig verblijf.

DAG 20 Bayan

Vandaag geen motor, maar een vrije dag om te relaxen, een wandeling in de omgeving te maken of te zwemmen in het natuurlijk aangelegde zwembad van de accomodatie.

DAG 21 Bayan naar Canggu (Bali)

We rijden verder de kustweg af, richting het zuiden. De laatste rit op Lombok gaat over kleine weggetjes en door diverse dorpjes, om bij de haven uit te komen waar we naar Bali gaan varen. Na de ferrytocht rijden we, tegen de avond, rechtstreeks naar ons hotel in Canggu.

DAG 22 Canggu

Nog 1 dag op Bali om te relaxen aan het zwembad op het dak van het hotel of aan zee met haar witte zandstranden en hoge golven, wat ideaal is voor de vele surfers die hier naar toe komen.

DAG 23 Vertrek

De koffers moeten helaas weer ingepakt worden en de laatste boodschappen kunt u nog doen voordat u vertrekt. De meeste vluchten vertrekken in de namiddag, zodat u nog kunt relaxen op het strand of bij het zwembad.

Uw reisleider van R2D zal u naar de luchthaven brengen, u hartelijk danken en u een goede terugvlucht wensen.

DAG 24 Aankomst thuis

Sluiting inschrijving 3 maanden voor aanvang reis,daarna op aanvraag.
Grootte groep aantal motorrijders : minimaal 4 en maximaal 10
1-persoonskamer toeslag € 485,-
Upgrade naar een Kawasaki klx 250 € 385,-

Prijs is inclusief :
Vliegticket
Belastingen en toeslagen
Alle hotelovernachtingen met ontbijt
Huur Kawasaki KLX 150 Enduro
Pick up auto met monteur ( bij 6 rijdende deelnemers )
Transport van- en naar luchthaven Bali
Ferry overtocht Bali-Lombok vv
Ferry Lombok-Sumbawa vv
Ferry Sumbawa-Flores vv
Ride2Discover Nederlandse reisleiding
Ride2Discover T-Shirt

Prijs is exclusief :
Benzine
Eventuele inentingen en malariapillen ( raadpleeg uw dokter of GGD )
Visum ter plekke op de luchthaven Bali ( momenteel gratis )
Internationaal rijbewijs bij de ANWB verkrijgbaar ( € 19,- )
Middag- avondeten en drank
Eventuele eigen excursies

Indicatie zakgeld € 400,-