Met een Royal Enfield door de majestueuze Himalaya naar de hoogste bergweg ter wereld en bezoek Taj Mahal


 

In 2003 organiseerden wij onze eerste India Himalaya motorreis. Toen nog op rechts geschakelde Enfield Bullet motoren. We hebben deze reis inmiddels tientallen keren georganiseerd in allerlei verschillende vormen.

En nu met de mogelijkheid om Zanskar en Spiti te combineren in één reis, is de route sinds 2021 opnieuw veranderd. Spiti en Zanskar zijn twee van de meeste indrukwekkende regio’s van de Indiase Himalaya.

We beginnen in Chandigarh aan de voet van het Himalaya gebergte. Langzaam klimmen we vervolgens over ongeëvenaarde hoogte richting Leh van waaruit we de hoogste weg ter wereld rijden. Via prachtige passen zakken we langzaam weer af naar het laagland en eindigen de reis in Dehli. Ter afsluiting brengen we nog een bezoek aan de Taj Mahal.

Deze reis die door de hoogte, de slechte wegen en de klimatologische omstandigheden soms zwaar kan zijn, voert je door één van de ruigste gebieden ter wereld en geeft je bovendien een volledig beeld van alle culturen en bezienswaardigheden van Noord India.

India Himalaya Spiti

22 Dagen


Type reis: Adventure (  dagdelen onverhard )

Reistijd maanden: Juni/Juli, Augustus/September

Rijdagen:

Rustdagen tijdens de tour:

Groepsgrootte: 6 – 12 personen

Reissom Rijder:  € nnb

Reissom Duo:  € nnb

Neem een optie

Reis informatie:


Vertrek datum:
Datum terug:
Aantal dagen:
Aantal opties:
18 Juni 2023
7 Juli 2023
22
OPEN
14 Augustus 2023
2 September 2023
22
OPEN
DAGVANNAARKMHOOGTE
0ThuisVertrek
1DelhiChandhigarth (trein)313
2ChandhigarthShimla1362.131
3ShimlaRampur1291.029
4RampurSangla1412.726
5SanglaNako Lake1493.650
6Nako LakeKaza1483.650
7KazaChandratal954.250
8ChandratalKeylong1103.080
9KeylongSho Kar2284.596
10Sho KarLeh1683.500
11LehVerblijf3.500
12LehDagtocht Kardung La603.500
13LehKargil2302.684
14KargilPadum2243.669
15PadumManali2192.077
16ManaliVerblijf2.077
17ManaliMandi118803
18MandiChandigarth189313
19ChandigarthDelhi (trein)
20DelhiDagtocht Taj Mahal (bus)
21DelhiVertrek2.345TOTAAL
Hoogte punten van de reis:

 • (Old) Delhi
 • Heilige koeien midden op straat
 • Treinreis naar Chandigarh
 • Shimla ( oude koloniale Britse gebouwen )
 • Chitkul
 • boeddhistische pagode
 • Tibetaans klooster
 • Spiti Vallei
 • Kibber hoogst gelegen permanente dorp ter wereld op 4.200 meter
 • Overnachting tentenkamp
 • Baralacha La pas 4.900 meter
 • Lachang La pas 5.2065 meter
 • More hoogvlakte
 • Tangla La pas 5.360 meter
 • Lamayuru
 • Kardung La 5.608 ( hoogste berijdbare bergpas ter wereld )
 • Rode Fort
 • Taj Mahal
 • Jama Masjid Moskee
 • Raj Ghat ( sikh tempel )

Zwaarte van de reis

De combinatie van drie factoren kan deze reis behoorlijk zwaar maken. Ten eerste is er de Enfield motor die een toch wel aparte manier van rijden vereist en ten tweede zijn er de onverharde wegen. Maar vooral de hoogte zal deze reis voor veel deelnemers zwaar maken. Zonder uitzondering zal iedereen ongemak van de hoogte ervaren. Voor sommigen zal het bij kortademigheid en vage klachten blijven, anderen zullen meer vervelende symptomen als hoofdpijn en misselijkheid krijgen. Dit zijn allemaal normale reacties van het lichaam en de meeste symptomen zullen na een aantal dagen vanzelf verdwijnen. Dit proces heet acclimatisatie en in het handboek vind je uitgebreide informatie hierover. Om dit proces zo vloeiend mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om langzaam te stijgen. Hier hebben we in ons schema rekening mee gehouden.

Off road en afstanden

Ongeveer 20% van de route rijden we over onverharde wegen. Dit zijn meestal goed aangereden gravelwegen maar door de gevolgen van de regenperiode kunnen deze behoorlijk zwaar begaanbaar zijn. Het blijft natuurlijk ook altijd zeer goed oppassen in de scherpe bochten. De hoge passen in dit gebied zijn alleen in de zomermaanden geopend, in de overige jaargetijden ligt er teveel sneeuw. Dit betekent ook dat in de zomerperiode veel sneeuw smelt en over de wegen stroomt. Dit kan een onschuldig stroompje zijn maar ook een flinke landverschuiving veroorzaken. Houd er dus rekening mee dat in zulke gevallen naar een oplossing gezocht moet worden. Dit kan een korte omweg zijn maar ook toch met de motor door het riviertje rijden. Flexibiliteit is dus een belangrijke eigenschap om op deze reis voldoende mee te nemen.

Overnachtingen

Omdat een gedeelte van de Indiase Himalaya voor een groot deel van het jaar ontoegankelijk is over de weg, worden in kleinere plaatsen geen hotels gebouwd. Hier worden dan aan het begin van de zomer tentenkampen opgebouwd die als hotel dienen. Vóór de winter worden deze kampen weer afgebroken en verhuizen de eigenaren terug naar de steden. Wij overnachten minimaal één keer in een tentenkamp. De tenten zijn volledig ingericht. Dekens zijn aanwezig maar omdat men die niet elke dag kan wassen kunnen die groezelig zijn. Je kunt daarom overwegen een lakenzak mee te nemen. In de overige plaatsen overnachten we in middenklasse hotels. De meeste overnachtingen zijn op basis van logies en ontbijt.

Klimaat

Eigenlijk rijden we door twee verschillende klimaatzones. In het relatieve laagland dus het eerste en laatste deel van de reis is het regenseizoen. Dit betekent niet dat het altijd regent maar een fikse regenbui is een bijna dagelijk terugkerend feit al kunnen we ook geluk hebben en er niets van merken. Anders is het in het hooggebergte waar juist deze regenperiode in het laagland de enige periode is waarin de wegen toegankelijk zijn. Hier regent het dan ook niet. Door de hoogte schommelt de temperatuur wel extreem. Overdag is het zeer warm maar na zonsondergang zal het zeer snel afkoelen en vrij koud worden.

Kleding

Verplicht zijn een helm warme motorjas met bescherming handschoenen een goede stevige motorbroek met bescherming en stevige hoge (berg) schoenen. Vanwege de grote temperatuurverschillen kan het handig zijn een motorjas met uitneembare voering te dragen. Op koudere delen in de bergen kun je ook indien nodig extra kleding onder je jas dragen. Zorg ook voor goede handschoenen. Het beste is zomer- én winterhandschoenen. Verder is een goede zonnebril erg belangrijk en een helm met vizier die beschermt tegen het stof. Als je motorkleding niet waterdicht dan is het aan te raden een apart regenpak mee te nemen.

Rijbewijs

Voor deelname aan deze reis is een geldig motorrijbewijs verplicht en tevens een internationaal rijbewijs. Bij de ANWB kun je een internationaal rijbewijs kopen wat geldig is voor India.

Duo passagier

Op deze reis kunnen reizigers zich als duopassagier inschrijven. Een duopassagier boekt een reis samen met een andere motorrijdende deelnemer en zit in principe de hele reis bij deze deelnemer achterop. De motoren in India zijn geschikt voor twee personen

Verzekering

Om deel te kunnen nemen aan deze motorreis dien je te beschikken over een reisverzekering met werelddekking. Deze reisverzekering zal kosten vergoeden die zijn gemaakt door verlies of diefstal van bezittingen. Ook vergoeden zij repatriëring en ziektekosten die in het buitenland gemaakt worden zoals ziekenhuisopname, doctorconsult, etc. Wat zij niet vergoeden is schade aan de motor door bijvoorbeeld een ongeval. Ook kun je voor deze gevallen geen aanspraak maken op je Nederlandse WA verzekering.

Ongelukken

Bij ongelukken ben je zelf via je reisverzekering verzekerd. Schades aan de motoren ontstaan door een ongeval is in principe voor rekening van de berijder. Blijft over de schade die je aan derden toebrengt. De motoren zijn verzekerd maar verzekeren is een relatief begrip in India. Als men in India al een WA motor of autoverzekering heeft betekent dit niet automatisch dat deze verzekering de schade die men aan derden heeft toegebracht zal vergoeden. En als de verzekering al uitkeert gaan hier vaak jaren overheen en betaalt men maar een deel van de werkelijk geleden schade uit. Dit betekent in de praktijk dat bij ongelukken vaak ter plaatste mondelinge oplossingen besproken moeten worden. Regel in het land is dat de veroorzaker van het ongeval betaalt voor schade aan beide partijen.

Schade en reparaties

Reparaties en onderdelen aan de motoren voortkomend uit normaal gebruik en slijtage zijn voor kosten van de verhuurder. Hierbij valt te denken aan banden, bougies, etc., kortom dingen die kapot gaan zonder dat dit te wijten is aan het rijgedrag van de bestuurder. De kosten van onderdelen in India zijn slechts een fractie in vergelijking met Nederland

Visa

Een Visum voor India kun je tegenwoordig online aanvragen. Hierover krijg je na je inschrijving meer informatie.

Soort motor

Tijdens deze reis maken we gebruik van de Enfield Classic motor. Dit is een links (europees) geschakelde motor met electrische starter.

Internationaal rijbewijs

Voor deze motorreis heeft u een internationaal rijbewijs nodig die u in uw eigen land vooraf regelt bij de ANWB.

In de prijs is het volgende inbegrepen:

 • Alle luchthaven transfers

 • Treinreis Delhi – Chandigarh – 2de klasse 

 • Alle overnachtingen meestal met ontbijt

 • 1 overnachting in tentenkamp

 • Transport motoren naar Chandigarh en terug

 • Motorhuur

 • Volgauto met lokale chauffeur

 • Meereizende monteur in volgauto

 • Nederlandse reisbegeleiding op de motor

 • Innerline permit
 • Uitgebreid reishandboek
Wat niet in de prijs is inbegrepen:

 • Internationale vlucht naar en van India
 • Benzine

 • Overige maaltijden en dranken

 • Persoonlijke uitgaven

 • Reis- en annuleringsverzekering

 • Visumkosten India online

 • Indicatie zakgeld € 450,-

Extra service die we u kunnen bieden:

 • 1 persoonskamer €285,-

Recensies over de reis


Deze motorreis was prachtig, divers, bijzonder en soms heftig. Alles was eigenlijk geweldig. Het trotseren van de wegen, bezoek aan het klooster vond ik ook erg mooi en inspirerend. De diverse landschappen. Het contact met kantoor was prima, ze probeerde mee te denken en vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Gerdarda RippenAugustus 2018

Deze motorreis was super ! Wel wat zwaar door de hevige regenval, iets wat niemand kon voorspellen natuurlijk. Ook de vertraging aan het begin hielp niet mee. Hierdoor geen tijd gehad om even te slapen na een lange nacht. Ondanks alles één grote belevenis en was het genieten met een grote G !!! Netjes! Geen problemen mee gehad. Hoogtepunten voor mij waren op voorhand waren dat de Khardung-La en de Taj Mahal, maar nu ik de reis gedaan heb bleek het gewoon één groot avontuur met alleen maar hoogtepunten!

Rene v/d VliesAugustus 2018